Skip to main content

Czy nowalijki są szkodliwe?

2024-04-09

Porady

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

Pewnie spotkaliście się kiedyś ze stwierdzeniem, że nowalijek lepiej nie jeść, bo to sama chemia… Czy tak rzeczywiście jest? Przeczytajcie artykuł do końca i sprawdźcie, kiedy warto je kupować oraz jak przechowywać i myć nowalijki. Warto wiedzieć o tym, że te pierwsze nowalijki są uprawiane szklarniowo. Przez to warzywa nie otrzymują światła słonecznego, które jest […]

Pewnie spotkaliście się kiedyś ze stwierdzeniem, że nowalijek lepiej nie jeść, bo to sama chemia… Czy tak rzeczywiście jest? Przeczytajcie artykuł do końca i sprawdźcie, kiedy warto je kupować oraz jak przechowywać i myć nowalijki.


Warto wiedzieć o tym, że te pierwsze nowalijki są uprawiane szklarniowo. Przez to warzywa nie otrzymują światła słonecznego, które jest niezbędne do ich wzrostu. Aby rosły prawidłowo, producenci muszą stosować nawozy na bazie azotu. Nowalijki pobierają go niestety bardzo dużo, dlatego ważne jest, aby dozować je z rozsądkiem.

Czy nowalijki są zdrowe?

Nowalijki mimo wszystko dostarczają witamin i minerałów, dlatego zamiast całkowicie z nich rezygnować, należy umiejętnie je wybierać oraz czyścić. Dobrze będzie również wybierać je jako dodatek do potraw, a nie robić z nich podstawę swojej diety (aby unikać teraz jedzenia naprawdę sporych ilości).

Bezpieczniejsze będą w połowie maja, gdy warzywa uprawiane gruntowo zamienią te szklarniowe. One będą miały okazję dojrzewać w słońcu i bez takich ilości nawozów.

Jakie nowalijki wybierać?

  • Postaw na te od sprawdzonych producentów
  • Wybieraj warzywa twarde, bez przebarwień, nalotów i śladów pleśni
  • Wybieraj mniejsze sztuki, bo te większe zazwyczaj mają w sobie więcej azotanów
  • Nie kupuj zwiędniętych i pomarszczonych warzyw (te zawierające wysokie ilości azotanów szybciej więdną)

Jak myć i przechowywać nowalijki?

Przede wszystkim nie przechowuj warzyw w foliowych torebkach – brak dostępu świeżego powietrza przyspiesza zamianę azotanów w szkodliwe azotyny. Pamiętaj też o tym, by bardzo dokładnie myć te warzywa (azotany rozpuszczają się w wodzie, więc moczenie sprzyja ich wypłukiwaniu).

Zielone warzywa liściaste warto dodatkowo moczyć (sałaty podzielić najpierw na liście), aby każdy listek był dokładnie umyty. Następnie można je przechowywać w pojemniku wyścielonym ręcznikiem papierowym i przykryć również ręcznikiem, tylko lekko zwilżonym. Tak przygotowaną sałatę przechowuj w lodówce.

Więcej o przechowywaniu warzyw i owoców przeczytasz w tym wpisie (klik).


AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024