Czy wiesz, że żurawina to takie nasze polskie superfoods? Czyli produkt napakowany dobrociami 🙂 Najwięcej wartości odżywczych ma żurawina spożywana na surowo lub w formie soku. Do opakowań z suszoną żurawiną dodawany jest niestety zazwyczaj cukier i olej. Najlepszym rozwiązaniem jest więc kupowanie jej w sezonie i mrożenie. Może być wykorzystana do przygotowania deserów, mięsa, ryb, surówek. Owoce są cierpkie w smaku więc najlepiej w koktajlach łączyć ze słodkimi owocami. Jeśli chodzi jednak o żurawinę suszoną, to udało nam się znaleźć dwie lepsze opcje – sprawdzicie je niżej!
Jak żurawina działa na organizm?
- reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na wątrobę i wspomaga pracę serca,
- ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- dzięki zawartości flawonoidów owoce żurawiny wspierają pracę układu krwionośnego. W żurawinie występują takie flawonoidy jak: antocyjany, flawonole oraz proantocyjanidy, które są silnymi antyoksydantami. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, dlatego gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.
- działa przeciwzapalnie, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Antyoksydanty zawarte w żurawinie zmniejszają stres oksydacyjny, powodując spadek ciśnienia tętniczego krwi oraz zapobiegając uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zmniejszają również ryzyko miażdżycy.
- składniki zawarte w żurawinie są zdolne do hamowania, a nawet odwracania powstającej płytki nazębnej, która często prowadzi do próchnicy. Owoce żurawiny mogą być również pomocne w stanach zapalnych dziąseł. Wyciąg z żurawiny zmniejsza o 60% osadzanie się na dziąsłach bakterii najczęściej spotykanych w jamie ustnej.
- dzięki wysokiej zawartości związków antyoksydacyjnych i właściwościom przeciwzapalnym żurawina zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów sutka, okrężnicy, płuc i gruczołu krokowego. Zawarty w żurawinie polifenol – kwas elagowy może powodować destrukcję komórek nowotworowych i eliminować substancje kancerogenne z organizmu.
- zwalcza infekcje dróg moczowych, hamując rozwój bakterii, dzięki zawartości tzw. proantocyjanidów, które zapobiegają zagnieżdżaniu się bakterii w błonie śluzowej dróg moczowych. Jest to szczególnie istotne w przypadku kobiet, które częściej zmagają się z tym schorzeniem.
- ma korzystne działanie w prewencji wrzodów żołądka wywołanych bakterią Helicobacter pylori.
- dba o prawidłową florę bakteryjną jelit.
Żurawina suszona – cukier
Wybierając suszoną żurawinę w sklepie, zwróćcie uwagę na zawartość cukru. Bardzo rzadko można niestety znaleźć żurawinę niesłodzoną (jest ona dużo droższa, najczęściej dostępna w sklepach internetowych), dlatego wybierajcie te, które cukru mają jak najmniej. Powyżej znajdziecie nasze zestawienie – znalazły się dwie opcje, które zamiast cukru mają sok jabłkowy i przez to postanowiłyśmy je troszkę docenić.