Za parę dni majówka, dlatego dzisiaj podpowiadamy, po które kiełbasy na grilla warto sięgać, a które lepiej odpuścić. Sprawdź zestawienie i wybierz lepiej!
Jak wybrać dobrą kiełbasę śląską?
Zwróć uwagę na to, aby kiełbasa miała jak najprostszy i naturalny skład oraz była wyprodukowana z dużej ilości wysokiej jakości mięsa. Najlepiej, aby nie zawierała:
- konserwantów,
- sztucznych aromatów i barwników,
- substancji zagęszczających,
- wzmacniaczy smaku,
- stabilizatorów.
Najlepszy skład kiełbasy to po prostu mięso, sól, przyprawy oraz ewentualnie naturalne aromaty. Te syntetyczne u wrażliwszych osób mogą wywoływać objawy alergii.
W sprzedaży na szczęście jest coraz więcej wędlin bez azotynu sodu, chociaż niestety w kategorii kiełbas śląskich takim produktem jest jedynie Dolina Dobra. Jednak niektóre kiełbasy z dodatkiem azotynu sodu też otrzymały ocenę pozytywną – szczegółowe kryteria oceny przeczytasz niżej.
Kryteria oceny
Kiełbasa wysokiej jakości to taka, która zawiera wysoką ilość mięsa i NIE zawiera zbędnych składników. Za zbędne uważamy: wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, stabilizatory. Bardzo dobra kiełbasa nie potrzebuje również dodatku mąki, skrobi, białka.
- Pozytywna – dla kiełbas wyróżniających się wśród innych wysoką ilością mięsa i brakiem zbędnych dodatków. Najlepiej wypada kiełbasa od Doliny Dobra, ponieważ nie ma żadnego zbędnego składnika ani konserwantu – brawo! Niektóre opcje zawierające azotyn sodu też otrzymały ocenę pozytywną ze względu na wysoką zawartość mięsa i brak innych zbędnych dodatków. Ich skład jest bardzo dobry – ale lepiej jej nie podawać ich dzieciom, które absolutnie nie powinny spożywać produktów zawierających azotyn sodu.
- Neutralna – dla kiełbas z wysoką ilością mięsa, ale ze zbędnymi składnikami.
- Negatywna – dla kiełbas z niską ilością mięsa i ze zbędnymi składnikami.