Chcecie jeść więcej strączków, ale powodują u Was wzdęcia lub nie wiecie, co z nich przygotować? 🧐 W takim razie koniecznie zapoznajcie się z tym postem! ✅ Strączki mają w sobie ogrom dobroci, które wspierają wiele obszarów organizmu 🌱 Jednak oprócz samych dobroci znajdziemy w nich też substancje, które mogą powodować wzdęcia, dyskomfort i uczucie ciężkości 😫
Na szczęście odpowiednie przygotowywanie i gotowanie strączków sprawi, że ich jedzenie przestanie kończyć się bolesnymi dolegliwościami! Sprawdźcie na grafikach, jak należy je moczyć i gotować 👌
Dlaczego warto jeść strączki?
- Są źródłem błonnika, dzięki czemu zwiększają sytość potraw
- Mają niski indeks glikemiczny
- Dostarczają sporych ilości białka
- Regulują poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi
- Zawierają spore ilości żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu
- Są źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy
Co można ugotować ze strączków?
- Zupy zwykłe oraz kremy
- Pasztety
- Pasty do smarowania
- Sosy do makaronu
- Sałatki warzywne
- Gulasze i potrawki
- Kotlety, pulpety
- Ciasta i desery (np. brownie z fasoli)
A co Wy najczęściej przygotowujecie ze strączków? 😊